कृषि

☆ पन्ध्री योजना (आ.व. २०७६/७७-२०८०/८१) अनुसार नेपालको कति प्रतिशत जनसंख्या कृषि क्षेत्रमा आवद्ध छन् ?

→ ६०.४ प्रतिशत

☆ कृषि उत्पादनमा प्रभाव पार्ने तत्वहरु के के हुन् ?

मौसम, प्राकृतिक प्रकोप, रासायनिक मल, सिंचाइ

☆ नेपालका प्रमुख खाद्यान्न बालिहरु कुनुकुन हुन् ?

धान, मकै, गहुँ, कोदो र जौ

☆ नेपालमा उत्पादन हुने प्रमुख नगदे बाली कुनकुन हुन् ?

सनपाट उखु, सूती र तेलहन

☆ नेपालमा कति प्रतिशत घर परिवारसँग कृषि भूमि रहेको छ ?

→ करिब ७७.५ प्रतिशत

☆ नेपालमा उत्पादनको हिसाबले कृषियोग्य भू-भाग कति प्रतिशत रहेको छ ?

 १७.९७ प्रतिशत (करिव ४१ लाख हेक्टर)

☆ देशको कूल भू-भागको कति भूमिमा खेती गरिएको छ ?

→ १८ प्रतिशत

☆ हाल नेपालको कूल कृषियोग्य भूमिको कति प्रतिशत भू-भागमा सिंचाइ सुविधा उपलब्ध छ ?

→ करिव ६६ प्रतिशत

☆ नेपालमा उत्पादनको हिसाबले कृषियोग्य भू-भाग कति प्रतिशत रहेको छ ?

→ १७.९७ प्रतिशत (करिव ४१ लाख हेक्टर)

☆ नेपालमा कुन अवधिलाई कृषि दशकको रुपमा मनाइयो ?

→ दशौ र एघारी योजना

☆ कृषिमा आधारित मुलुकहरूमा प्रतिव्यक्ति कृषियोग्य भूमि कति निर्धारण गरिएको छ ?

→ ०.१९ हेक्टर

☆ नेपालमा २० वर्षे दीर्घकालिन कृषि विकास योजना कहिले लागू गरिएको हो ?

→ वि.स. २०५४

☆ विश्वको पहिलो नगदेवाली कुन हो ?

चिया

☆ नेपालमा मात्र पाइन फल कुन हो ?

→ लप्सी

☆ नेपालमा सबैभन्दा बढी टिमुर फल्ने जिल्ला कुन हो ?

→ सल्यान (दोस्रो म्याग्दी)


❖ राष्ट्रिय कृषि गणना

☆ कहिलेबाट सुरु भयो ?
वि.सं. २०१८ बाट

☆ कति वर्षको फरकमा लिइन्छ ?

१०/१० वर्षमा

☆ छठौं राष्ट्रिय कृषि गणना

☆ कहिले भयो ?

→ वि.सं. २०६८ पौष देखि २०६९ असार सम्म

☆ नारा के थियो ?

→  “कृषि विकासको मूल आधार, पारौँ कृषि गणना साकार

☆ कति चरणमा सम्पन्न भएको थियो ?

 २ (पहिलो चरणमा तराई र पहाडका ५९ जिल्ला र दोस्रो चरणमा हिमालका १६ जिल्ला)

☆ सबैभन्दा बढी कृषियोग्य भएका 5 जिल्लाहरू कुन हुन् ?

→मोरङ, झापा, सर्लाही, सिराहा र सुनसरी

☆ सबैभन्दा कम कृषियोग्य भूमि भएका ५ जिल्लाहरू कुन कुन हुन् ?

→ मनाङ, मुस्ताङ, डोल्पा, रसुवा र हुम्ला

☆ कृषियोग्य जमिन सबैभन्दा बढी भएको क्षेत्र कुन हो ?

→ पूर्वाञ्चल विकास क्षेत्र

❖ चिया खेती

☆ कहिले देखि शुरुभयो ?

→ वि.सं. १९२० मा इलामबाट

☆ चिया विकास निगमको स्थापना कहिले भयो ?

 वि.सं. २०३३

☆ चियामा पाइने तत्व कुन हो ?

टेनिन

☆ नेपालको पहिलो टि स्टेट कुन हो ?

 बुधकरण टि स्टेट (वि.सं. २०१६ मा स्थापना)

☆ चिया क्षेत्र घोषित जिल्लाहरू कति वटा छन् ?

 ५ (झापा, इलाम, पाँचथर, तेह्रथुम र धनकुटा)

☆ चिया क्षेत्र घोषणा कहिले गरिएको हो ?

→ वि.सं. २०३९ (राजा वीरेन्द्र पूर्वाञ्चल भ्रमणको क्रममा)

☆ नेपालमा चिया दिवस कहिले मनाईन्छ ?

→ वैशाख १५

कालो चिया र दानादार चिया भनेर कुन चियालाई भनिन्छ ?

CTC चियालाई

☆ नेपालको तराई क्षेत्रमा सिटीसि (CTC Crush Ter Curl) र पहाडी क्षेत्रमा कुन चिया उत्पादन हुन्छ ?

→अर्थोडक्स

नेपालमा सर्वप्रथम  चिया  कसले ल्याएका हुन् ?

→ जङ्गबहादुरका बहिनीज्वाई गजराजसिंह थापाले

विश्वको पहिलो नगदेबाली भनेर केलाई चिनिन्छ ?

चिया

❖ कफी खेती

 नेपालमा कहिले सुरु भयो ?

→ वि.सं. २०११

कहाँबाट भयो ?

→ गुल्मीको आपचौरबाट

कफीमा कुन तत्व पाइन्छ ?

क्याफिन

कफी दिवस मनाइन्छ ?

मंसिर १ गते (२०६२ बाट मनाउन थालिएको हो)

नेपालको पहिलो कफी अनुसन्धान केन्द्र कुन हो ?

गुल्मी जिल्लाको बलेटक्सारमा

विश्वमा कफीको घर भनी कुन देशलाई चिनिन्छ ?

→ इथियोपिया

विश्वमा सबैभन्दा बढी कफी कुन देशमा उत्पादन हुन्छ ?

ब्राजिल

नेपालमा कफी कसले भित्र्याएका हुन् ?

→ सन्त हिरालाल गिरीले (बर्माबाट)

विश्वमा महंगो कफी कहाँ उत्पादन हुन्छ ?

→इण्डोनेशिया

पहिलो कफी प्रशोधान केन्द्रको स्थापना कहिले भएको हो ?

→ वि.सं. २०४१

❖ ट्रपल खेती

टपल के हो ?

एक प्रकारको च्याउ

यसको खेती कहाँ गरिन्छ ?

रोल्पामा

खेती कहिलेबाट सुरु गरिएको हो ?

→ वि.सं. २०७०

❖ अलैची

'खोल्साको सुन' उपनामले चिनिने नगदे वाली कुन हो ?

→ अलैची

नेपालमा पाइने अलैँचीका प्रजातिहरू के के हुन् ?

रामसाई, मोलासाई, डम्वरसाइ र साउने

अलैँची खेतीको लागि उपयुक्त तापक्रम कति हो ?

८ डिग्री देखि २० डिग्री सेल्सियस सम्म

नेपालमा कति मिटरसम्मको उचाइलाई अलैँची खेतीको लागि उपयुक्त मान्निछ ?

७०० मिटर देखि २२०० मिटरसम्म

❖ रबर खेती

 कहाँ गरिन्छ ?

→ झापा (बुधबारे)

 कहिले देखि ?

→ २०४७

❖रेल्बो ट्राउट माछा

रेन्बो ट्राउट माछा पालन नेपालमा कहाँ गरिन्छ ?

 नुवाकोटमा

कहिले देखि ?

वि.सं. १९९० देखि

कहिले देखि ?नेपालमा रेन्बो ट्राउट माछा कहाँबाट उपहार स्वरूप ल्याइएको हो ?

जापानबाट

हाल नेपालमा ३० भन्दा बढी जिल्लामा व्यावसायिक रुपमा माछा पालन गर्न थालिएको छ।

❖ नेपाल कृषि अनुसन्धान परिषद् (NARC)

नार्क के हो ?

→ कृषिसँग सम्बन्धित संस्था

NARC को पुरा रुप के हो ?

→ Nepal Agriculture Research Council

स्थापना कहिले भयो ?

→ वि.सं. २०४८

यसको प्रधान कार्यालय कहाँ रहेको छ ?

→ ललितपुरको खुमलटार

❖नेपालका कुन ठाउँ कुन वस्तुको लागि प्रख्यात छन् ?

  • बोधी चित्त (बुद्ध चित्त)   - तिमाल (काभ्रेपलान्चको)
  • रुद्राक्ष  -  भोजपुर र सखुवासभा
  •  माछा  -  बाह्रविसे (सिन्धुपाल्चोक)
  • गलबन्दी -  कास्की
  • अदुवा -  मालनेटा (सल्यान)
  • च्याखुरा -  पिपलडाँडा (गोखा)
  • खुकुरी -  भोजपुर
  • ताप्के -  बिरगन्ज पर्सा
  • चाकू -  टोखा (काठमाडौं)
  • तोरीको तेल -  खोकना (ललितपुर)
  • चिउरा -  टिकनी, बोडे (भक्तपुर)
  • खुवा -  ठेचो (ललितपुर)
  • चामल -  सिंकरबेसी (नुवाकोट)
  • स्याउ -  मनाङ, मुस्ताङ, हेलम्बु, जुम्ला लगात कर्णालीका जिल्ला
  • सानो दुधालु गाई -  अछाम
  • सनपाट -  विराटनगर
  • लालीगुराँस -  इलाम (मिल्के)
  • पेडा -  बर्मझिया सप्तरी
  • नास्पति -  फर्पिङ (काठमाडौ)
  • मुला, तरकारी (काठको ठेकी)  -  चितलाङ (मकवानपुर)
  • राडीपाखी -  बाग्लुङ, ओलखढुङ्गा
  • सॉवर छाला -  दैलेख
  • सुन्तला  -  पोखरा, कास्की, धनुकुटा, दैलेख, तनुर्ह,
  • दही, भादगाउँले कालोटोपी, माटोको भाडा - भक्तपुर  
  • तोरी, हात्ती, गैंडा -   चितवन
  • काठको ठेकी -  मकवानपुर
  • नली -  बाग्लुङ र डोटी
  • शालिग्राम -  कृष्णगण्डकी (कालिगण्डकी)
  • करुवा, आम्खोरा, हुक्का -  पाल्पा
  • जुनार -  रामेछाप, सिन्धुली
  • सुती -  चन्द्रगन्ज
  • घरबुना कपडा -  कीर्तिपुर